Sprawdź czy funkcja jest malejąca, gdy
Jacek: | | x+2 | |
f(x)= |
| ,gdy x∊(1;+∞) |
| | x−1 | |
4 paź 19:18
sushi_ gg6397228:
weź dwa punkty z tego przedzialu i policz ich wartosc
x1>x2 to f(x1) > f(x2) (f. rosnaca)
4 paź 19:26
Jacek2: no bo to mam niby zrobić
| | x1+2 | | x1−2 | |
f(x)= |
| − |
| |
| | x2−1 | | x2−1 | |
Niby to mam tak zrobic, ale nie wiem co dalej z tym
4 paź 19:30
sushi_ gg6397228:
masz policzyc roznice, wiec robimy wspolny mianownik
weź x i y , bo nie robisz dolnych znacznikow i ... to wyglada
4 paź 19:41
Jacek: jejkuś ja na sernio nie wie jak to ogarnąć
4 paź 19:54
sushi_ gg6397228:
to co zapisales o 19.30
zmien x
1−−> x, x
2 −−> y i zrob wspolny ułamek
| | 1 | | 1 | |
jak masz |
| − |
| −−> jak to polcizysz  ? |
| | 2 | | 3 | |
4 paź 19:59
Jacek2: ale tu jest chyba wspólny mianownik?
| | x+2 | | x−2 | |
f(x)= |
| − |
| no i co dalej z tym mam zrobić  ? |
| | y−1 | | y−1 | |
4 paź 20:05
sushi_ gg6397228:
napisalem zrobic wspolny mianownik
4 paź 20:06
sushi_ gg6397228:
| x+2 | | y+2 | |
| − |
| −−> jak nie umiesz podstawiac, to po co sie bierzesz za udowadnianie |
| x−1 | | y−1 | |
4 paź 20:07
Jacek2: no sory ale napisałeś ze x1 −−−−>x a x2 −−−−>y no to halo coś tu nie tak chyba ?
4 paź 20:09
sushi_ gg6397228:
| | x+2 | |
f(x)= |
| wiec jakim cudem podstawiasz |
| | x−1 | |
4 paź 20:11
Jacek2: no dobra a jak to mam teraz rozwiązać?
4 paź 20:15
sushi_ gg6397228:
napisalem dwa razy: bierzesz przyklad z 20.07 i potem czytaj 20.06 i 19,41
4 paź 20:19
Jacek2: dobra i tak tego nie łapie
4 paź 20:34
sushi_ gg6397228:
nie umiesz zrobic wspolnego mianownika
4 paź 20:35
Jacek2: no chyba własnie nie
4 paź 20:43
sushi_ gg6397228:
| 1 | | 1 | |
| − |
| −−−> a tutaj jaki bedzie wspolny mianownik |
| 2 | | 3 | |
4 paź 20:44
Jacek2: no 6
4 paź 20:45
sushi_ gg6397228:
a jak na to wpadles
4 paź 20:51
Jacek2: no jak normalnie..
4 paź 20:53
sushi_ gg6397228:
czyli...
4 paź 20:54
Jacek2: no musi być wspólny mianownik żeby było łatwo to odjąć
4 paź 20:57
sushi_ gg6397228:
jak wpadles ze wspolny mianownik to 6, wiec tak samo zrob dla swojego przykladu zapisanego
przeze mnie o 20.07
4 paź 21:00
Jacek2: no to co będzie (x−1)(y−1)
4 paź 21:08
sushi_ gg6397228:
tak cała godzina poszła ale moze sie opłacało
4 paź 21:10
Jacek2: no jak bys odrazu napisał i wytłumaczył o co pyka by poszło 15 min ale dzięki
4 paź 21:11
sushi_ gg6397228:
caly czas staralem sie wytlumaczyc , ze trzeba zrobic wspolny mianownk
4 paź 21:28
neta: w trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120 stopni wpisano okrąg o promieniu 5 cm. Oblicz
Obw. i P. trójkąta. proszę, pilne ; ((
4 paź 21:29