Rozwiązywanie układów równan z wiekiem
Maluda: Janek i Ola mają łącznie 35 lat. Ola jest o 3 lata starsza od Janka. Ile lat ma kazde z nich?
2. Dziadek i babcia mają razem 140 lat. Dziadek ma 2 razy tyle ile babcia miała miała wtedy,
kiedy dziadek miał tyle ile babcia ma teraz. Ile lat ma obecnie babcia i dziadek?
4 paź 19:15
Maluda: wie ktos?
4 paź 19:24
sushi_ gg6397228:
masz zrobic uklad rownan; jakie masz zmienne
4 paź 19:30
Maluda: nie wiem
4 paź 19:34
sushi_ gg6397228:
masz czytając dwa pierwsze zdania−−> kazde zdanie to daje rownanie z dwoma niewiadomymi
4 paź 19:40
krystek: 1. Ola −x lat
Janek − y lat
_______________
x+y=35 masz pierwsze równanie.Drugie równanie Ola jest starsza od Janka o 3 lata
Czyli ......=....... i masz układ równań.
4 paź 19:43
Maluda: Dobra mam to zadanie a to drugie ktoś umie wytłumaczyć?
4 paź 19:52
Maluda: pomoze ktos?
4 paź 20:08
Eta:
x −−−− wiek dziadka obecnie
y −−− wiek babci obecnie
x−y −−− tyle dziadek starszy od babci
x+y=140
x= 2*[y −(x−y)]
rozwiąż ten układ .....
4 paź 20:11