matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
Gożelka:
a) log
2
(x−2)=4 b)log
1
/
2
(x
2
−1)≤−1
4 paź 19:08
Eta:
1/ założenie; x−2>0 => x > 2 z def. logarytmu x−2= 2
4
x= ..... b) zał: x
2
−1>0 => .....
1
podstawa
€ (0,1) zatem f, logarytmiczna jest malejąca
2
zatem: x
2
−1
≤
(
1
2
)
−1
dokończ , ..... pamiętaj o założeniu powodzenia
4 paź 19:46