matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sume
zuza999:
Oblicz sumę dwudziestu jeden początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a
1
=42 i r=−3
4 paź 19:06
ICSP:
a
1
= 42 a
n
= −3n + 45 a
20
= −60 + 45 = −15
a
1
+ a
20
S
20
=
* 20
2
więcej już nie zrobię.
4 paź 19:07