Rozwiązywanie układów równan metodą mieszaną
Angela: a) 1/2 x −1/3y=1
3x+8y=8
4 paź 18:09
Trivial:
3x − 2y = 6
3x + 8y = 8
odejmujemy równanie pierwsze od drugiego....
8y+2y = 8−6
10y = 2
y = ...
x = ...
4 paź 18:12
Angela: ale to chyba nie jest do konca metoda ktorą ja muszę a wynik i tak mi nie wychodzi ...tzn w
ułamku

bo mam y=5 a x =10 2/3
4 paź 18:42
Emil: y nie wyjdzie 1/5 a nie 5.?
4 paź 18:48
krystek: To inaczej , pomnóz pierwsze równanie przez −1 i masz
−3x+2y=−6
3x +8x=8
_________
i dodajesz stronami!
4 paź 18:49
Domi: 1/2x − 1/3y = 1
3x + 8y = 8
1/2x= 1/3y + 1 / *2
3x + 8y = 8
x = 2/3y + 2
3 (2/3y + 2) + 8y = 8
2y + 6 + 8y = 8
10y = 2
y = 1/5
x = 2/3 * 1/5 + 2
x = 2 / 15 + 2
x = 2 i 2/15
4 paź 18:52
Kika: nie rozumiem tego dalej...mam ze y=5 ale za nic nie moge wyliczyc x
4 paź 19:48