odległość cięciwy
pięta achillesowa ;-)): Dany jest okrąg o środku w punkcie S i promieniu r= 10 cm. cięciwa tego okręgu ma 12 cm. Oblicz
odległość cięciwy od środka okręgu
4 paź 18:08
Rafał: Odległość=4.
4 paź 18:13
pięta achillesowa ;-)): ale jak to obliczyć
4 paź 18:25
krystek: Połącz końce cięciw ze środkiem okręgu i co zauważysz?
4 paź 18:25
Rafał: Rysujesz koło, promień i cięciwe prostopadle do promienia. Następnie rysujesz jeszcze jeden
promień do punktu połączenia cięciwy z okręgiem. Następnie korzystasz z pitagorasa i masz.
4 paź 18:29
pięta achillesowa ;-)): promień ma 10
a więc 10
2
ile wynosi następny promień

połowę z cięciwy? to by było 6
2
ale wtedy 10
2+b
2= 6
2
b
2= −64 b=8
a więc coś mi nie wychodzi

4 paź 18:58
Rafał:

Połowa cięciwy=6, pelen promień=10, promień przecięty przez cięciwe=10−x, a stąd
100−x
2+36=100
−x
2=−36
x
2=36
x=6
10−6=4
4 paź 19:05
Rafał: Teraz powinieneś to mieć jasne.
4 paź 19:06
pięta achillesowa ;-)): o jaaa dziękuje

wybacz, że do mnie to trzeba jak do obrazu, ale jestem kompletnym
uosobieniem mego nicku. jak mogę Ci się odwdzięczyć?
kiedyś w podzięce napiszę dla Was wiersz
4 paź 21:14
Rafał: spoko stary nie ma sprawy
4 paź 22:37