matematykaszkolna.pl
Algebra - wykazywanie exowny: Wykazać, że każda liczba złożona n ma co najmniej jeden dzielnik p taki, że p≤n. Można o jakieś wskazówki prosić emotka?
4 paź 18:02
Vax: Wskazówki czy rozwiązanie? emotka Jeżeli wskazówki, to zastanów się kiedy liczba jest złożona.
4 paź 18:18
Trivial: Wskazówka. Liczbę złożoną n możemy rozłożyć na iloczyn co najmniej dwóch liczb. n = m1m2 Mnożenie jest także przemienne. emotka
4 paź 18:23
exowny: Liczba złożona to iloczyn liczb pierwszych. Tylko nadal kurcze nie daje mi to do myślenia .
4 paź 18:25
Vax: Czyli składa się co najmniej z dwóch (mogą być takie same) liczb pierwszych, załóż teraz nie wprost, że teza nie zachodzi, ale wtedy... ? emotka
4 paź 18:27
exowny: Wtedy liczba nie posiada dzielników ?
4 paź 18:32
Vax: No nie do końca, załóż nie wprost, że teza nie zachodzi, czyli dla dowolnych pierwszych dzielników n zachodzi (p−dany dzielnik) p > n, ale dana liczba składa się z co najmniej 2 takich liczb pierwszych (składa, czyli jest iloczynem) i teraz spróbuj coś zapisać żeby dostać sprzeczność
4 paź 18:35
exowny: Hmmm, skoro liczba n składa się co najmniej z dwóch liczb pierwszych to zapisujemy ją n=m1m2, a skoro liczba posiada dzielnik to również p | m1 oraz p | m2.
4 paź 18:38
Vax: n składa się z iloczynu co najmniej 2 liczb pierwszych, czyli n=p1*p2, ale skoro p1 > n i p2 > n to n = p1*p2 > n, sprzeczność emotka
4 paź 18:40
exowny: Aaaaa już rozumiem. Robiłem jeszcze przed chwilą zadanie z logiki poprzez dokonywanie "nie wprost" i nie pomyślałem o tym .
4 paź 18:41