Algebra - wykazywanie
exowny: Wykazać, że każda liczba złożona n ma co najmniej jeden dzielnik p taki, że p≤
√n.
Można o jakieś wskazówki prosić

?
4 paź 18:02
Vax: Wskazówki czy rozwiązanie?

Jeżeli wskazówki, to zastanów się kiedy liczba jest złożona.
4 paź 18:18
Trivial:
Wskazówka. Liczbę złożoną n możemy rozłożyć na iloczyn co najmniej dwóch liczb.
n = m
1m
2
Mnożenie jest także przemienne.
4 paź 18:23
exowny: Liczba złożona to iloczyn liczb pierwszych. Tylko nadal kurcze nie daje mi to do myślenia

.
4 paź 18:25
Vax: Czyli składa się co najmniej z dwóch (mogą być takie same) liczb pierwszych, załóż teraz nie
wprost, że teza nie zachodzi, ale wtedy... ?
4 paź 18:27
exowny: Wtedy liczba nie posiada dzielników ?
4 paź 18:32
Vax: No nie do końca, załóż nie wprost, że teza nie zachodzi, czyli dla dowolnych pierwszych
dzielników n zachodzi (p−dany dzielnik) p >
√n, ale dana liczba składa się z co najmniej 2
takich liczb pierwszych (składa, czyli jest iloczynem) i teraz spróbuj coś zapisać żeby dostać
sprzeczność
4 paź 18:35
exowny: Hmmm, skoro liczba n składa się co najmniej z dwóch liczb pierwszych to zapisujemy ją n=m1m2,
a skoro liczba posiada dzielnik to również p | m1 oraz p | m2.
4 paź 18:38
Vax: n składa się z iloczynu co najmniej 2 liczb pierwszych, czyli n=p
1*p
2, ale skoro p
1 >
√n i
p
2 >
√n to n = p
1*p
2 > n, sprzeczność
4 paź 18:40
exowny: Aaaaa już rozumiem. Robiłem jeszcze przed chwilą zadanie z logiki poprzez dokonywanie "nie
wprost" i nie pomyślałem o tym

.
4 paź 18:41