matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
ludek:
potrzebuje roziązać takie równanko, krok po kroczku
√
3
*sin x = cos x + 1
4 paź 17:53
Trivial:
√
3
sinx = cosx + 1
√
3
sinx − cosx = 1 Teraz...
√
3
1
π
π
√
3
sinx − cosx = 2(
sinx −
cosx) = 2[cos(−
)sinx + cosxsin(−
)] =
2
2
6
6
π
= 2sin(x−
).
6
Czyli...
π
2sin(x−
) = 1
6
π
1
sin(x−
) =
6
2
...
4 paź 17:57
ludek:
ok dziękuję
4 paź 18:06