4 paź 17:38
ICSP: n = 4
4 paź 17:38
Adam : ma wyjść n=5 tyle że mi wyszło n!=5 i nie wiem jak zredukować !
4 paź 17:41
krystek: i wyjdzie n=5 licz uważnie.
4 paź 17:44
ICSP: nie umiem dodać 2 do 3
4 paź 17:45
Adam : a mógłbyś to rozpisać, bo nie wiem gdzie popełniam błąd, a pierwszy raz robię taki przykład i
nie wiem nawet czy go dobrze robię a mam jeszcze do zrobienia kilka podobnych przykładów i
chciałbym unikać błędów
4 paź 17:46
krystek: Zdarza się ,toć to banalne!
4 paź 17:47
krystek: Po rozpisaniu skraca sie n! a (n−2)! rozpisz (n−3)!(n−2) i też się skróci (n−3)!
4 paź 17:51
Adam: dla mnie to nie jest banalne

bo jeszcze tego nie zrozumiałem
4 paź 18:01
Adam: czyli najpierw tak trzeba zrobić
| n! | | n! | |
| = |
| tak? |
| 2!(n−2) | | 3!(n−3) | |
4 paź 18:03
krystek: Banalne było dla CSP,że 2+3=5. Nie dotyczyło to Ciebie.
W mianowniku musisz mieć (n−2)! i (n−3)! i teraz skorzystaj z moich poprzednich podpowiedzi.
4 paź 18:07
ICSP: Widocznie dla mnie 2+3 = 4
4 paź 18:10
Adam: Czyli
| (n−2)(n−1)n | | (n−3)(n−2)(n−1)n | |
| = |
| o to chodzi? |
| 2!(n−3)!(n−2) | | 3!(n−3) | |
4 paź 18:12
krystek: Licznik żle i niepotrzebnie rozpisujesz .Zostawiasz n! i dzielisz obustronniw przez n!
W drugim ułamku masz mieć (n−3)! iteraz obustronnie mnożydz przez (n−3)! i wszystkie silnie
skracaja sie.
4 paź 18:17
krystek: Wiesz ,że silnią oznaczamy iloczyn kolejnych liczb naturalnycj I tak
6!=5!*6
198!=197!*198
a n!=(n−1)!*n lub n!=(n−2)!*(n−1)*n
4 paź 18:22
Adam: czyli ja już nie wiem jak mam to rozpisać
4 paź 18:32
krystek: O 18:03 miałeśpoprawnie tylko silnie dodać w mianowniku
O 18:12 licznik ,żle rozpisałeś
Nie zniechęcaj sie pomogę .Jeszcze raz rozpisz wg wskazówek
4 paź 18:35
4 paź 18:37
krystek: Możesz tak:n!*3!*(n−3)!=n!*2!(n−2)! /n!
3!(n−3)!=2!(n−3)!(n−2)
6=2n−4
n=5
4 paź 18:42
Adam: Dziękuję za pomoc i za cierpliwość do mnie
4 paź 18:48
krystek: Musisz opanować silnie i nie będzie kłopotu
4 paź 18:50
Adam : Pomożesz jeszcze w jednym przykładzie
najpierw rozpisuję
| n! | | (n−2)!(n−1)n | |
| =10 a potem |
| =10 tak? |
| 2!(n−2)! | | 2!(n−2) | |
4 paź 19:21
ICSP:
4 paź 19:22
krystek: W mianowniku silnie na kolację zjadłeś. (n−2)!
4 paź 19:27
Adam: faktycznie
4 paź 19:28
Adam: i się skróci (n−2)!
4 paź 19:28
Adam: a potem obliczyć deltę i odrzucić ujemny pierwiastek tak?
4 paź 19:30
krystek: A no tak
4 paź 19:31
Adam: Dziękuję za pomoc
4 paź 19:32
Adam: Jeszcze jedno pytanko bo mam takie coś
| |
=20 i wyszło mi równanie trzeciego stopnia n3−3n2+2n−120=0 dobrze to zrobiłem? |
| |
4 paź 19:41
Adam: sprawdzisz jeszcze tylko to?
4 paź 19:48
krystek: Dobrze i teraz możesz Hornerem lub Bezout
A ja proponuję miałes n(n−1)(n−2)=120 a 120 =4*5*6 a lewa strona jest iloczynem kolejnych liczb
czyli n=6
4 paź 19:57
Adam: a w odp. mam, że n=5 ale to może w odp. jest źle
4 paź 20:00
krystek: | | | | 6! | | 3!4*5*6 | |
Ale sprawdź | = |
| = |
| =20 |
| | | 3!3! | | 3!6 | |
4 paź 20:04
Adam: Czyli w odp. jest źle
4 paź 20:07
krystek: Jak sądzisz ? A oblicz dla n=5 i odpowiesz sobie sam.
4 paź 20:09
Adam: już obliczyłem
4 paź 20:16
krystek: I co zgadza sie?
4 paź 20:18