.......
Kasia: Proszę o pomoc:
co można powiedzieć o parzystości podanych funkcji?
a)y=x2/(x2+1)
b)y=2x2+5/x4
c)y=5x3+3x4
4 paź 17:33
Trivial:
a) tak
b) tak
c) nie.
4 paź 17:34
Kasia: a skąd się to wzięło?
4 paź 17:35
Trivial:
Z głębokiej analizy zapisu.

Funkcja f jest parzysta, jeśli f(x) = f(−x).
4 paź 17:36
Kasia: Dziękuję bardzo
4 paź 17:37
Mateusz: Najprosciej funkcja jest parzysta gdy f(x)=f(−x)
natomiast nieparzysta gdy f(−x)=−f(x)
do dzieła
4 paź 17:37
Kasia: Pod x mam podstawić dowolną liczbę (oraz później przeciwną, np. 3 i −3)?
4 paź 18:01
Trivial:
Nie. Zademonstruję.
| | (−x)2 | | x2 | |
f(−x) = |
| = |
| = f(x). |
| | (−x)2+1 | | x2+1 | |
↖ale (−x)
2 = x
2, czyli...
4 paź 18:03
Kasia: taaak! Już kapuję! Dzięki wielkie. Jestem Wam winna piwo co najmniej.
4 paź 18:07