narysuj wykres funkcji i omow wlasnosci
moni1234: y=2(x+1)−4
4 paź 17:30
Anulka:

Witam

!
Bardzo łatwe zadanko
podobne jest na
https://matematykaszkolna.pl/strona/44.html
ale chętnie pomogę:
na wstępie rozwiązujemy : y=2(x+1)−4
y=2x+2−4
y=2x−2
jeśli wyciągniemy przed nawias 2 to mamy miejsce zerowe czyli:
2(x−1) czyli x=1
lub inaczej za y podstawiamy 0 pod równanie y=2x−2
0=2x−2
2x−2=0
2x=2|:2
x=1
Mając miejsce zerowe możemy narysować wykres:
Mogę również narysować wykres podstawiając do równania y= 2x−2 w miejsce x dowolne liczby
najłatwiej 0,1,2
x=0 2*0−2=−2 (0,−2)
x=1 2*1−2=0 (1,0)
x=2 2*2−2=2 (2,2) Rysujemy punkty na osi i uzyskujemy wykres jak powyżej
Własności :
Miejsce zerowe x=1 (rozwiązanie powyżej)
dziedzina D=R (zbiór liczb rzeczywistych)
zbiór wartości ZW=R
monotoniczność : (określamy parząc na liczbę stojącą przy x z równania y=2x−2 w tym przypadku
stoi tam 2 czyli zgodnie ze wzorem głównym y=ax+b a=2 jest dodatnie) czyli
a>0 więc funkcja jest rosnąca
jeśli a jest inne to znaczy
a<0 wtedy jest malejąca np y=−4x+1
a=0 wtedy jest stała np y= 2 itp
4 paź 19:14
sushi_ gg6397228:
zapewne to bylo y=2x+1−4
4 paź 19:17
Grander:
x=−3|−2|−1|0|1|2|3|
y=−8|−6|−4|−2||0|2|4|
y=2x+2−4⇒y=2x−2
4 paź 19:22
menel: dsgfhsgfjefvhvcjysrufgvshvcfhsgfgrhvhdxgcjygsfjhgfuewgr<mur>
19 mar 17:30
koksownik: hFhaduiacxΩdaΩΩΩ
13 sty 22:41
koksownik:
13 sty 22:44