4 paź 17:28
4 paź 17:31
Julia: Czyli
| (n+1)! | |
| i co dalej? |
| k!(n+1−k) | |
4 paź 17:37
Julia: czyli tak to trzeba zrobić
| (n+1)n*...*(n−k−1)(n−k)(n−k+1)(n−k+2) | |
| dobrze rozpisałam? |
| k!(n−k+2) | |
4 paź 18:00
Julia: czy może ktoś to sprawdzić? Proszę o pomoc
4 paź 18:12
Julia:
4 paź 19:09
sushi_ gg6397228:
brakuje [C{!]] w liczniku, na koncu ostatniego czynnika
podstaw n=7 i k=3 i zobacz co dostalas
ostatnie nawiasy to sa wieksze niz te wczesniejsze
4 paź 19:34
Julia: Czyli jak mam to rozpisać, żeby było poprawnie?
4 paź 19:36
sushi_ gg6397228:
najpierw zrob przyklad na liczbach
n=7; k =3 aby zobaczyc jak to bedzie wygladac
n=8; k =2
4 paź 19:39
Julia: i nic mi to nie pomogło, aby poprawnie to rozpisać, bo nadal nie wiem jak
4 paź 19:42
sushi_ gg6397228:
to zapisz jak to liczylas na liczbach
4 paź 19:44
4 paź 19:48
sushi_ gg6397228:
a Kto kazal wyliczac (wymnazac)
w liczniku mamy
8
w mianowniku mamy
5
wiec jak to zapiszemy
4 paź 19:52
Julia: nie wiem
4 paź 19:54
4 paź 19:55
sushi_ gg6397228:
| | (n+1)*(n)*....* [n+1−(k−2)] * [n+1−(k−1)] *(n+1−k)! | |
czyli |
| |
| | (n+1−k)! | |
4 paź 19:57
Julia: O to Ci chodziło. Teraz zrozumiałam. Dziękuję bardzo za pomoc
4 paź 20:01
Julia: a gdzie znikło w mianowniku k!?
4 paź 20:01
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze tylko rozpisywalem kolor czerwony i zielony
4 paź 20:04
Julia: aha
4 paź 20:06