matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja matematyczna
Betty:
Indukcja matematyczna 1
2
−2
2
+3
2
...+(−1)
n−1
n
2
=(1)
n−1
*
n(n+1)
2
1−
1
2
+
1
3
−
1
4
...+
1
2n−1
−
1
2n
=
1
n+1
+
1
n+2
+...+
1
2n
(1−
1
4
)(1−
1
9
)...(1−
1
n
2
)=
n+1
2n
1
2
+
1
2
2
+
1
2
3
+
1
2
n
=2−
n+2
2
n
4 paź 17:25