Logarytm
pikletka: log23 * log34
4 paź 17:17
Trivial: Nie.
4 paź 17:17
ICSP:
4 paź 17:18
pikletka: Wyszło mi 1 ale nie wiem czy to dobry wynik. Pewnie za łatwe dla was? Dla mnie nie... Chcę się
upewnić czy dobrze zrobiłam.
| | log23 | | log24 | |
−,,− = |
| * |
| = |
| | log22 | | log23 | |
| | 1 | | log24 | | log24 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | log22 | | 1 | | log22 | |
= log
24−2 = log
22 =1
4 paź 17:27
Trivial: Ale to są logarytmy bez duszy... :<
4 paź 17:28
Trivial:
Chyba, że chodzi o:
log23*log34 = ...
4 paź 17:28
pikletka: Właśnie nie chodzi.. Mam w liceum pochrzanioną profesorkę z matematyki i wymyśla nam przykłady
z pamięci i mamy je rozwiązać. Jak nie dają się rozwiązać mamy powiedzieć dlaczego. Jestem w
kropce.
4 paź 17:30
Trivial: No to w takim razie nie daje się rozwiązać, bo nie ma liczby logarytmu. (chyba tak to się
nazywa?)
4 paź 17:33
ICSP: liczby logarytmowanej
4 paź 17:34
krystek: uwaga do
pikletka popełniłas błąd iloraz log nie jest równy ich różnicy. Winno być
4 paź 17:34
pikletka: log23*log34 = Tak, tak powinno być Trivial. Nie chodziło mi o potęgę. Czyli rachunki (oprócz
końca) są dobre?
4 paź 17:37
krystek: Tak
4 paź 17:39
Trivial:
Trochę złe rachunki, co zauważył krystek.
Ja proponuję zrobić tak.
Z twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu:
| | logcb | |
logab = |
| , czyli: |
| | logca | |
log
ca*log
ab = log
cb.
log
23*log
34 = log
24 = ...
4 paź 17:40