PRAWDOPODOBIEŃSTWO
rucia020: Z pudełka, w którym było 6 kul białych i 4 kule czarne,losowano po jednej kuli.
W końcu została tylko jedna kula.Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest czarna?
4 paź 17:03
Mateusz: | | 4 | |
Takie samo jakbysmy wylosowali czarną kulę czyli po prostu P(A)= |
| |
| | 10 | |
4 paź 17:28
rucia020: Mateusz daj swoje gg
4 paź 17:30
Mateusz: Hihi nie taki dobry to ja nie jestem z prawdopodobieństwa jakby sie wydawało wiec lepiej
zamieszczaj tutaj zadania bo ja nie zawsze bede wiedział jak je zrobic
4 paź 17:33
rucia020: ok
więc takie mam jeszcze .
Zadanie 1.
W urnie jest 12 kul zielonych. Ile kul czerwonych trzeba dorzucić, aby prawdopodobieństwo
wylosowania kuli czerwonej było równe 0,4?
Zadanie 2.
Najbardziej popularnym nazwiskiem w USA jest Smith − nosi je 1,01% mieszkańców.Smith to po
angielsku 'kowal'. Ciekawe, że w Polsce bardzo dużo osób nosi nazwisko Kowalski − około 140
tys. spośród 38,6 mln mieszkańców. Co jest bardziej prawdopodobne: że losowo wybrany
Amerykanin to Smith czy że losowo wybrany Polak to Kowalski ?
Zadanie 3.
W pudełku zmieszano 30 ziarenek fasoli, 20ziarenek ciecierzycy i 50 zierenek grochu.
Z pudełka usunięto po 10% ziarenek każdego rodzaju. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
ziarenka fasoli?
jakbyś dał radę mniej więcej wytłumaczyć to bym była wdzięczna
4 paź 17:37
Mateusz: Hmm oznacmy sobie jako x ilosc czerwonych kul wtedy na mocy prawdopodobienstwa klasycznego:
| x | | 4 | |
| = |
| takie rownanie wymierne musisz rozwiązac a rozwiązesz je korzystając z |
| 12+x | | 10 | |
własnosci proporcji:
| a | | c | |
| = |
| <=> ad=bc b i c są rozne od zera oczywiscie dlatego pamiętaj o dziedzinie tutaj |
| b | | d | |
a reszte niech kto inny sprobuje bo ja teraz znikam moze
ICSP sie skusi on kocha
prawdopodobienstwo
4 paź 17:42
rucia020: nie pasuje coś

wynik musi być 8

a tu wychodzi x=10 i x różne od −48
4 paź 17:47
Grześ: liczyc nie umiesz gościu? Przyłóż się bardziej...
4 paź 17:49
Mateusz: No to cos zle liczysz po wymnozeniu dostaje takie rownanko
10x=48+4x i wychodzi 8 tak jak mowisz
4 paź 17:50
Grześ: Zad 2.
Wylicz ułamek jedynie, czyli:
P(A)=0,0101
A−wylosowanie Smith'a
B−wylosowanie Kowalskiego w Polsce:
| | 0,14mln | |
P(B)= |
| =.... |
| | 38,6mln | |
Sprawdź które prawdopodobieństwo wieksze
4 paź 17:53
rucia020: dziękuję dziękuję
4 paź 17:55
rucia020: a skąd Ty to wziąłeś 10x=48+4x
4 paź 17:57
Mateusz: no jak skąd tak jk mowiłem mnozymy na krzyz po prostu
mnoze x z 10 i 4 z (12+x)
4 paź 17:59
Mateusz: Teraz chyba rozumiesz

co skąd sie wzieło ja na razie znikam bede wieczorem
4 paź 18:01
rucia020: hehe bez kitu.! zapomniałam pomnozyc x razy 4
4 paź 18:01
rucia020: oki do zobaczenia mam nadzieje
4 paź 18:02