ciągiiii
mate2: wyznacz trzeci, czwarty, i piaty wyraz ciagu okreslonego wzorem rekurencyjnym
gdy a1= 3, an+1=an−2n
4 paź 17:00
ICSP: licz a2 i dalej.
4 paź 17:01
mate2: ok, ale jak obliczyc te a2? prosze o pomoc,
4 paź 17:06
ICSP: an+1 = an − 2n
a1 = 3
zauważ że gdy an = a1 wtedy n = 1
czyli a1+1 = a2
a2 = a1 − 2n = 3 − 2*(1) = 1
4 paź 17:08
Trivial:
Po co się męczyć.

Najłatwiej znaleźć wzór jawny.
a
n+1 = −2n + a
n, zatem:
a
n = −2(n−1) + a
n−1
= −2(n−1) − 2(n−2) + a
n−2
= −2(n−1) − 2(n−2) − 2(n−3) − ... − 2(n−k) + a
n−k.
Niech n−k = 1
a
n = −2[(n−1) + (n−2) + ... + 1] + a
1
= −n(n−1) + 3.
Zatem:
a
5 = ...
4 paź 17:10
ICSP: ten jak coś dowali
4 paź 17:11
Trivial:
4 paź 17:12
ICSP: ale skoro ma liczyć trzeci, czwarty, piaty to chyba lepiej metodą zwykłego podstawiania.
4 paź 17:13
Trivial:
Łatwiej, ale gdyby miał wyznaczyć dwudziesty to już nie.
4 paź 17:14
ICSP: nie gdybajmy tutaj. Od tego są poloniści
4 paź 17:15
Trivial: Wzór jawny zawsze jest szybszy od rekurencyjnego.
4 paź 17:15
ICSP: nie zawsze
4 paź 17:16
Trivial: Zawsze. Z tym że wyznaczenie go zabiera trochę czasu.
4 paź 17:16
ICSP: Nie zawsze
4 paź 17:18
Trivial: Tak zawsze!
4 paź 17:19
ICSP: NIE ZAWSZE
4 paź 17:20
Trivial: tak.
4 paź 17:20
Trivial:
ICSP, mieszkasz w akademiku?
4 paź 17:21
ICSP: nie.
4 paź 17:21
Trivial: A jak tam grupa?
4 paź 17:21
ICSP: Trivial, po co w akademiku? Ja w Lbn mieszkam to nie ma sensu aby dodatkowo pakować się do
akademika.
4 paź 17:22
Trivial: Nie wiem panie ICSP.
4 paź 17:23
Trivial: Ponawiam pytanie. Jak tam grupa, rok, ludzie? Fajni?
4 paź 17:25
ICSP: Nie wiem jak z grupą

Jeszcze na zajęciach nie byłem

Jutro postaram się pójść
4 paź 17:25
Trivial: Na pierwszych zajęciach nie byłeś?
4 paź 17:26
ICSP: NIe:(( Zaspałem
4 paź 17:29