parametry
JA: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m:
a) |−x2 +2x+3| = m
b) −x2 + 2|x| =m2 − 2
4 paź 16:47
Grześ: oba podpunkty trzeba rozwiązać graficznie, czyli:
a) rysujesz f(x)=|−x
2+2x+3| i badasz liczbę przecięć z prostą poziomą y=m

b) również, tylko troszkę trudniejszy

Przyjmij na poczatku a=m
2−2 i tak badaj graficznie

Potem wróć do podstawienia
4 paź 17:03
krystek: A można algebraicznie
a)−x2+2x+3=m lub −x2+2x+3=−m
b)−x2+2x=m2−2 dla x≥o lub −x2−2x=m2−2 dla x<0
4 paź 17:27
Grześ: też można, ale teraz trzeba się trzymać przykładowo dokładnie wydzielonych przypadków, co nie
jest takie łatwe

Jak kto woli
4 paź 17:28
krystek: Oczywiście .Pozdrawim!
4 paź 17:31
JA: Dzięki Wam wielkie!
4 paź 18:46