rupert:
a) czy na pewno dobrze przepisany jest ten przykład? nie powinno tam być
−5?
b)
x
3−7x−6=0
x
3−x−6x−6=0
x(x
2−1)−6(x+1)=0
x(x+1)(x−1)−6(x+1)=0
(x+1)(x(x−1)−6)=0
(x+1)(x
2−x−6)=0
(x+1)(x+2)(x−3)=0
x=−1
x=−2
x=3
c)
2x
3+9x
2+10x+3=0
2x
3+2x
2+7x
2+7x+3x+3=0
2x
2(x+1)+7x(x+1)+3(x+1)=0
(x+1)(2x
2+7x+3)=0
x=−1
x=3
d)
−3x
3+15x
2−20x+6=0
−3x
3+9x
2+6x
2−18x−2x+6=0
−3x
2(x−3)+6x(x−3)−2(x−3)=0
(x−3)(−3x
2+6x−2)=0
| | 3+√3 | | 3−√3 | |
(x−3)(x− |
| )(x− |
| )=0 |
| | 3 | | 3 | |
x=3
e)
x
3−6−4x
2+5x=0
x
3−3x
2−x
2+3x+2x−6=0
x
2(x−3)−x(x−3)+2(x−3)=0
(x−3)(x
2−x+2)=0
x=3
(x
2−x+2)=0 tego już nie da się bardziej rozłożyć, ewentualnie w liczbach zespolonych:
Δ=b
2−4*a*c=−7
√Δ=
√−7
f)
5x
2−2x−1+6x
3=0
6x
3+6x
2−x
2−x−x−1=0
6x
2(x+1)−x(x+1)−1(x+1)=0
(x+1)(6x
2−x−1)=0
x=−1