pomoc!!!!!
Sonia: Hej przepraszam ale chodzi o fizykę ktoś mi pomoże

jest zadanie :
2) jądro atomu w ciele stałym drga z częstotliwością 100THz.amplitud tego ruchu jest równa 4pm.
a)naszkicuj rysunek pokazujące zmianę wychylenie atomu podczas jego okresu drgań przy założeniu
ze ruch jest harmoniczny
b) wykonaj rysunek do znalezienia najwieszej szybkości atomu?
w odp jest Vmax =2,5km/s zupełnie nie wiem jak to zrobić
4 paź 16:17
Trivial:
a) znasz równanie ruchu harmonicznego?
b) zróżniczkuj równanie ruchu harmonicznego i zobacz co wychodzi.
4 paź 16:38
Sonia: x=A sin omega t i nic
4 paź 18:45
Trivial:
x = Asin(ωt + φ)
| | dx | |
v = |
| = Aωcos(ωt + φ) |
| | dt | |
ω = 2π*f.
φ dopasowujemy tak, aby równanie zgadzało się w zależności od tego, kiedy i gdzie zaczynamy
mierzyć czas.
4 paź 18:53