matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność wykł.
Luiza:
Może mi ktoś zrobić tę nierówność? 2
2x
+10
x
>6
x
+15
x
Mnie wychodzi źle. Z góry dzięki
4 paź 15:54
pomagacz:
10
x
= (5 * 2)
x
= 5
x
* 2
x
6
x
= (2 * 3)
x
= 2
x
* 3
x
15
x
= (3 * 5)
x
= 3
x
* 5
x
podstawić i wykładniki z lewej z wykładnikami z prawej przyrównać
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2%5E%282x%29%2B10%5Ex%3E6%5Ex%2B15%5Ex
4 paź 16:04