Rozwiąż równania i nierówności ;)
Marta: a) √5 − 3 = 3x − 2{p}5
b) 2 + ( x − 4)( x + 4) = (x − 1)2
c) √2x ≥ √2 − x
d) 3(2x − 3) < 4(4x − 1) − 10
4 paź 15:25
Problemowa: a) 3
√5−3=3x
x=
√5−1
b) 2+x
2−16 = 2x − 2
x
2−2x−12=0
Wylicz deltę, potemx
1 i x
2 i będziesz miała wynik.
c)
√2x≥
√2−x
x(
√2+1) ≥
√2
Musisz usunąć tutaj niewymierność i będzie odpowiedź.
d) 6x−9 < 16x−4−10
−10x < −5
x> 0,5
4 paź 15:55
Marta: dzięki wielkie
4 paź 16:06
Problemowa:
4 paź 16:17
Problemowa: Oczywiście pamiętaj, że nierówność kończy się przedziałem. Więc odpowiedź w d to x ∊ (0,5;∞) .
Tak samo będzie w c.
4 paź 16:18