Zadanie maturalne
Andrzej: https://matematykaszkolna.pl/strona/2519.html Czy nie mogę zrobić tego zadania w ten sposób, że prostą równoległą do osi OX poprowadzę,
tak aby przecinała wykres w punktach (−1, 1) i (1, 1). I na wykresie oznaczę punkt A i B.
Długość AB jest równa 2. A wysokość tego trójkąta zrobię tak: środek odcinka AB będzie to pkt:
D(0, 1) a C to pkt (3, −1). Policzę ze wzoru na długość odcinka długość odcinka CD. I wychodzi
że pole jest równe
√12 czyli jest większe od 2. Tutaj jest skan tego zadania zrobionego
przeze mnie, jak by ktoś nie pokapował się o co mi chodziło:
http://imageshack.us/photo/my-images/515/ccf2011100400000.jpg/
4 paź 14:29
Andrzej: Zauważyłem, że w kluczu za takie rozwiązanie jest przyznane 0 pkt. Czy ktoś mi może dokładnie
wytłumaczyć dlaczego prosta y ma równanie y = 1k2 (y = jeden przez 'k' do kwadratu.)
4 paź 14:44
Andrzej: Byłbym wdzięczny za pomoc
4 paź 16:07
b.: nie możesz tak zrobić, bo nie wiadomo, w jakich dokładnie punktach ta prosta przecięła wykres
funkcji f. Mogły to byc punkty (−1, 1) i (1, 1), albo (−2,
12) i (2,
12), albo
(−2011,
12011) i (2011,
12011), albo (−
1π, π) i (
1π, π), albo...
dlatego trzeba to zrobić mniej więcej tak jak na stronie
2519
4 paź 16:14
b.: | | 1 | |
(oj pomyłka, te przykładowe punkty powinny być troche inne, bo funkcją była f(x)= |
| ... w |
| | x2 | |
każdym razie mam nadzieję, że wiesz juz o co chodzi)
4 paź 16:15
Andrzej: Jeżeli chodzi o współrzędne pkt to wiem dlaczego np. (−2, 12) i (2, 12), ale
zastanawia mnie skąd mam wiedzieć, że prosta przechodząca przez te 2 pkt ma miec wzór
y = 1/k2
4 paź 16:19
b.: wstawiamy do wzoru funkcji: jeśli wsp. x punktu A jest równa k, to
| | 1 | |
współrzędna y = f(k) = |
| . |
| | k2 | |
| | 1 | |
Punkt B leży po przeciwnej stronie osi Y (symetrycznie), więc ma współrzędne (−k, |
| ) |
| | k2 | |
4 paź 16:24
Andrzej: Powoli mi się przejaśnia to zadanie. Dzięki za pomoc i wytłumaczenie

Pozdrawiam.
4 paź 16:32