pomozecie
bogusia:
sprawdż czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną, podaj koniecznie założenia
tg α(1+ctg2α)
------------------- = ctg α
1+tg2 α
9 mar 19:34
Eta:
tg2α +1
tgα ( 1 +1/ tg2α) tgα *-------------
tg2α ( tg2α+1)
L= ------------------------ = ------------------= ------------------ =
1 + tg2α 1 + tg2α tgα( 1 +tg2α)
skracamy ( tg2α +1)
i otrzymasz:
L= 1/ tgα = ctgα L=P przy założeniu,że
sinα≠0 bo ctg α= cosα/sinα ( bo wtedy ctg α istnieje
cosα≠0 bo tgα= sinα/cosα ( bo wtedy tgα istnieje
9 mar 19:46
Eta: Przy takich załozeniach jest tożsamością bo L=P
9 mar 19:47
bogusia:
tg α (1+ctg2 α) tgα(1+ctg2α) tgα(1+ctg2α) ctg2α
1
-------------------- = ----------------------------- =
---------------------------- = -------- x ctg2α =
1 ctg2α 1
ctg2
1+ ------ --------- + -------- ctg2α +1
ctg2α ctg2α ctg2α
= ctgα czy to dobrze rozwiązane a moze jest inny sposób prosze o pomoc
9 mar 19:51
9 mar 19:55
bogusia: wynik = ctgα rozjechalo mi sie nie wiem czemu
9 mar 20:03
bogusia: prosta k jest styczna do okregu o równaniu x2+y2-8x-2y+15 =0 w punkcie A(3,2),
wyznacz równanie prostej k
9 mar 20:11
bogusia: wyznacz wszystkie wartości parametru m (m nalezy R), dla których równanie
x2 + y2 - 2x + 6y - m2 - 2m +13 =0 opisuje okrąg
9 mar 20:29
bogusia: jeszcze Eta 2 zadania moze pomozesz
9 mar 20:42
Eta:
x
2 - 2x +4 - 4 +y
2 +6y +9 - 9 = m
2 +2m - 13
( x - 2)
2 +(y +3)
2 - 13 = m
2 +2m - 13
( x -2)
2 + (y +3)
2 = m
2 +2m S( 2 , - 3)
po prawej stronie to r
2 gdzie r -- to promień
więc:
wyrazenie: m
2 +2m >0 ( musi być większe od zera czyli dodatnie)
zatem:
m( m+2)>0 <=>
m€ ( - ∞, - 2)U( 0, ∞) to odp:
bo m
1=0 m
2= - 2
+ + + + + + +
---------------(-2)--------------0-------->m
- - - -
9 mar 22:17
bogusia: prosta k jest styczna do okregu o równaniu x2+y2-8x-2y+15 =0 w punkcie A(3,2),
wyznacz równanie prostej k
10 mar 07:47
Bogdan:
Dzień dobry.
Punkt A = (3, 2)nalezy do okręgu, bo 32 + 22 - 8*3 - 2*2 + 15 = 0
Punkt S = (xo, yo) - środek okręgu,
r - długość promienia okręgu,
x2 + y2 + ax + by + c = 0 - równanie okręgu w postaci ogólnej,
(x - xo)2 + (y - yo)2 = r2 - równanie okręgu w postaci kanonicznej,
xo = -a/2, yo = -b/3, r2 = xo2 + yo2 - c
Styczna do okręgu w punkcie A(xA, yA) należącym do tego okręgu wyraża się
wzorem: (xA - xo)(x - xo)(ya - yo) = r2
okrąg: x2 + y2 - 8x - 2y + 15 = 0 a = -8, b = -2, c = 15
xo = 4, yo = 1, r2 = 16 + 1 - 15 = 2
okrąg: (x - 4)2 + (y - 1)2 = 2
k - styczna w punkcie A = (3, 2): (3 - 4)(x - 4) + (2 - 1)(y - 1) = 2
-x + 4 + y - 1 = 2
y = x - 1
Odp.: k: y = x - 1
10 mar 09:40
bogusia: Dziekuje panie Bogdanie
10 mar 10:07
bogusia: Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x) = ax2 + bx + 1 dla x ∈R.
a) Wyznacz wzór tej funkcji tak, aby f(-1) = -3 i f(4) = -3, narysuj jej wykres
b) Dla wyznaczonych współczynników a i b, wyznacz największą wartość funkcji w przedziale
domkniętym <1,2>.
c) Dla wyznaczonych współczynników a i b rozwiąż nierówności f(x) > 1
10 mar 10:58
bogusia: Dzieki za ostatnie zadania ale prosze o więcej
10 mar 13:44
bogusia: Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x) = ax2 + bx + 1 dla x ∈R.
a) Wyznacz wzór tej funkcji tak, aby f(-1) = -3 i f(4) = -3, narysuj jej wykres
b) Dla wyznaczonych współczynników a i b, wyznacz największą wartość funkcji w
przedziale
domkniętym <1,2>.
c) Dla wyznaczonych współczynników a i b rozwiąż nierówności f(x) > 1
11 mar 08:49
bogusia: NIE MA CHĘTNYCH DO POMOCY
11 mar 11:24
Bogdan:
a) Wyznacz układ równań z niewiadomymi a, b:
1. f(-1) = -3
2. f(4) = -3
Rozwiąż ten układ
11 mar 12:48
bogusia: nie potrafie przyznaje
11 mar 14:12
Bogdan:
To smutne. Funkcja dana jest wzorem: f(x) = ax2 + bx + 1
1. f(-1) = -3 => a*(-1)2 + b*(-1) + 1 = -3 => a - b = -4
2. f(4) = -3 => a*42 + b*4 + 1 = -3 => 16a + 4b = -4 => 4a + b = -1
Układ równań mam nadzieję potrafisz rozwiązać:
1. a - b = -4
2. 4a + b = -1
11 mar 14:37
Bogdan:
1. a - b = -4 => b = a + 4
2. 4a + b = -1 => 4a + a + 4 = -1 => 5a = -5 => a = -1
b = 3
11 mar 15:05
Eta:
Witam Bogdanie!
... jednak rozwiązałeś dla " bogusi" ten banalny układ
11 mar 15:12
Bogdan:
No cóż, Eto, coraz częściej stykamy się tutaj z nieporadnością w banalnych sytuacjach,
widać wyraźnie u wielu uczniów zaniedbania ze szkoły podstawowej i gimnazjum.
11 mar 17:49
bogusia: Dziękuje bardzo panie Bogdanie wstydze sie juz pytac i zawracac glowę
12 mar 08:44
Bogdan:
Dzień dobry.
Bogusiu, pytaj. Wstydzić sie jednak trochę trzeba, ale jeśli nie zaczniesz teraz zadawać
pytań i szukać na nie odpowiedzi, to będziesz wstydziła się coraz częściej.
Powodzenia

Wróćmy do zadania.
f(x) = -x
2 + 3x + 1.
Do narysowania wykresu potrzebne są współrzędne wierzchołka paraboli W = (x
w, y
w).
x
w = -3/-2 = 3/2, y
w = -(3/2)
2 + 3*(3/2) + 1 = 13/4
ad b.
Wyznaczamy największą wartość funkcji dla x € <1, 2>.
Obliczamy wartości funkcji na końcach podanego przedziału:
f(1) = -1 + 3 + 1 = 3
f(2) = -4 + 12 + 1 = 9
Stwierdzamy, że x
w = 3/2 € <1, 2>, więc do rozważań bierzemy również f(3/2) = 13/4.
Największą z liczb: f(1), f(2), f(3/2) jest 9.
ad c.
f(x) > 1 => -x
2 + 3x + 1 > 1 => -x
2 + 3x > 0 => -x(x - 3) > 0, x = 0 lub x = 3
+ + + +
-------------- 0 -------------- 3 -------------> f(x) > 1 <=> x € (0, 3)
- - - - - - - -
Pozdrawiam
12 mar 10:36
bogusia: Dziekuje stokrotnie za takie udzielenie pomocy nie znam ma słów podziekowan
12 mar 11:27