matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o wyliczenie A.
gagooool:
2
√
15
=a
√
2
jak wyliczyc a.Prosze to troche rozpisac.
4 paź 13:12
Mateusz:
2
√
15
a=
usun niewymiernosc z mianownika i po kłopocie
√
2
4 paź 13:17
gagooool:
Własnie prosze aby to zrobic zeby bylo dobrze
4 paź 13:21
kessi29:
2
√
15
2
√
15
√
2
2
√
15
*
√
2
2
√
30
a =
=
*
=
=
=
√
2
√
2
√
2
√
2
2
2
√
30
4 paź 14:31
Bogdan:
√
y
√
y
Można od razu stosując zasadę: x
√
y
= z / *
⇒ x = z*
y
y
√
2
W tym przypadku: 2
√
15
= a
√
2
/*
⇒ a =
√
30
2
4 paź 15:32