złożenie funkcji
Mil: Zadanie brzmi: określ funkcje złożone f o g (nie mogłam znaleźć kółeczka, przepraszam

.
Dając przykład:
1) f(x) = x
2, g(x) = 2
x
(fog)(x) = f(g(x)) = f(2
x) = x
2(2
x) = 2
2x
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego x
2(2
x) = 2
2x ?
| | 1 | |
2) f(x) = x3, g(x) = |
| |
| | 3√x | |
| | 1 | | 1 | |
(fog)(x) = f(g(x)) = f( |
| ) = x3( |
| ) =  |
| | 3√x | | 3√x | |
Będę bardzo wdzięczna
4 paź 12:07
think: ad1)
tam jest źle
f(2x) = (2x)2 = 22x tak powinno być
4 paź 12:08
think: ad2) robisz analogicznie jak 1 poprawione przeze mnie
4 paź 12:09
pomagacz:
f(x) ◯ g(x) = f(g(x))
1.
f(x) = x
2
g(x) = 2
x
f(x) ◯ g(x) = f(g(x)) = f(2
x) = (2
x)
2 = 2
2x
2
2x = 2
2 * 2
x
2.
f(x) = x
3
| | 1 | | 1 | |
f(x) ◯ g(x) = f(g(x)) = ( |
| )3 = |
| |
| | 3√x | | x | |
f(x) ◯ g(x) → zamiast x w f(x) podstawiasz g(x)
g(x) ◯ f(x) → zamiast x w g(x) podstawiasz f(x)
4 paź 12:16
Trivial:
Widzę superturbomegakółko.
4 paź 12:16
Trivial:
2
2x≠2
2*2
x.
4 paź 12:17
Trivial:
Żeby łatwiej to zobaczyć na początku, proponuję zapisać funkcję przy użyciu innej literki.

1. f(y) = y
2, g(x) = 2
x.
(fog)(x) = f(g(x)) = f(2
x) = (2
x)
2 = ...
4 paź 12:21
Mil: Rozumiem co gdzie podstawić, ale nadal nie rozumiem dlaczego tam jest (2
x)
2 
Nie mogę tego
zobaczyć xP
4 paź 12:31
Trivial:
f(y) = y2
g(x) = 2x
(fog)(x) = f(g(x)) = f(2x).
y = 2x.
f(y) = ... ?
4 paź 12:32
think: f(x) = x2
g(x) = 2x
złożenie f(g(x)) już sam zapis mówi, że tam gdzie był x w funkcji f masz podstawić wartość
funkcji g(x)
tak jak f(a) = a2
f(4) = 42
tak
f(g(x)) = [g(x)]2 = [2x]2 = 22x
4 paź 12:44
Mil: Aaaaaaaa, dobra, już rozumiem, tzn, że całość
2, ok. Przepraszam i dziękuję
4 paź 12:51