potęgi
Dawid: Uporządkuj podane liczby w kolejności rosnącej (n jest liczbą naturalną, n>1). a=
√4n,
b=
√82n, c=
√22n+1, d=
3√23n+1, e=
3√8n+1.
Proszę chociaż o jeden przykład a najlepiej rozwiązanie c lub d

? Bardzo dziękuję.
3 paź 22:58
3 paź 22:59
toja: 8=23
3√a=a1/3
e=((23)1/3)n+1=23*1/3*(n+1)=2(n+1)=2*2n
3 paź 23:07
Dawid: Dzięki ale nadal idzie mi kiepsko


W c np. wyszło mi
√25 i co dalej

?
4 paź 15:34
Dawid: Albo w d mam
3√27 i też nie wiem jak to dalej zrobić

? za n oczywiście mam 2. proszę o
wytłumaczenie?
4 paź 15:45
Dawid: W e to ja wiem,że jest 8! ale mi i pomoc

! Zrobi mi ktoś do końca c lub d to na pewno wtedy
sam już dojdę o co chodzi. PLIS

!
4 paź 15:57
Dawid: No pomóżcie ludzie bo już drugi dzień się z tym męczę hehe...
4 paź 16:03
Problemowa: Czekaj już robię
4 paź 16:08
Problemowa: a = √4n = √22n = (22n)0,5 = 2n
b = √82n = √26n = (26n)0,5 = 23n
c = √22n+1 = (22n+1)0,5 = 2n+0,5
d = 3√23n+1 = (23n+1)1/3 = 2n+1/3
e = 3√8n+1 = (23n+3)1/3 = 2n+1
4 paź 16:14
Problemowa: a < d < c < e < b . O ile się nie pomyliłam oczywiście
4 paź 16:15
Dawid: Bardzo dziękuję wszystko rozumiem w a=4, b=64, c=6, d=ok.5,3, e=8. Proszę tylko o
potwierdzenie i już spadam stąd



?
5 paź 14:35
Problemowa: Jest podane, że n ∊ N, n > 1. n ∊ {2,3,4,5,6 ... }. Więc rozwiązaniem jest to co podałam. Nie
możesz założyć, że n = 2, bo tego nie wiesz.
5 paź 15:55