Pewey: Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość tgα+1/tgα=5/cosα.
Oblicz sinα, cosα, tgα
3 paź 22:26
sushi_ gg6397228:
uzyj ulamka,aby to mialo rece i nogi
3 paź 22:35
Maciek: sinx/cosx+1/(sinx/cosx)=5/cosx
3 paź 23:52
Maciek: czyli sinx/cosx + cosx/sinx = 5/cosx
3 paź 23:53
Maciek: obie strony razy cosx
3 paź 23:53
Maciek: sinx + cos2x/sinx = 5
3 paź 23:54
Maciek: obie strony razy sinx
3 paź 23:54
Maciek: sin2x + cos2x = 5sinx
3 paź 23:54
Maciek: czyli 1 = 5sinx
3 paź 23:55
Maciek: dzielimy przez 5 i otrzymujemy sinx = 1/5
3 paź 23:55
Maciek: więc możemy obliczyć cosx i tgx
3 paź 23:56
Maciek:
3 paź 23:56
Eta:
4 paź 00:01
Godzio:
Jakby nie można było zapisać w jednym poście
4 paź 00:12