3 zadania z logarytmow ;)
kermitftw: Logarytmy
1. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=log x (2x−1/x+1) (to jest ułamek w nawiasie)
2. Narysuj wykres funkcji f(x)= log3 x2 / |log3 x2| (to również ułamek)
2) narysuj wykres funkcji f(x)= (1/2)0,5x x (√2x x 2x) / 22 ( druga czesc tez jest
ułamkiem)
3 paź 22:18
kermitftw: ?
3 paź 22:28
ZKS:
Spróbuj zacząć chociaż.
3 paź 22:32
kermitftw: 1. x ∊ (1/2 , ∞ ) \ {1}
3. 2x−2
2. w 1 przypadku y=1 i x∊(−∞,−1>∪<1,+∞) i y=−1 dla x∊(−1,1)
3 paź 22:38
ZKS:
1. W porządku
2. Jest źle.
A 3. wygląda tak :
| | 1 | | √2x * 2x | |
( |
| )0,5x * |
| ? |
| | 2 | | 22 | |
3 paź 22:42
kermitftw: tak, 1/2 podniesiona jest do potegi 1/2x
3 paź 22:44
ZKS:
To 3. też jest dobrze tylko 2. źle.
3 paź 22:48
ZKS:
x2 > 0 ⇒ x ∊ R \ {0}
log3x2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 ∧ x ≠ − 1 D = R \ {−1 ; 0 ; 1}
f(x) = 1 dla x ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; ∞)
f(x) = −1 dla x ∊ (−1 ; 1).
3 paź 22:58