Wyznacz dziedzinę funkcji f
Mite: Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeżeli
| | x−2 | |
f(x)= √ |
| całość jest pod pierwiastkiem |
| | x+5 | |
i czy tutaj mają być dwa założenia,
2. x+5 > 0
ad1.
Z1 = x∊(−
∞, −5> ∪<2,
∞+)
ad.2
Z2 = x∊ (−5,
∞+)
i wtedy suma czy iloczyn Z1 i Z2?
i czy ogólnie to jest dobrze?
3 paź 22:11
sushi_ gg6397228:
| | x−2 | |
wystarczy tylko |
| ≥0 i x+5≠0 |
| | x+5 | |
3 paź 22:21
sushi_ gg6397228:
dziedzina: x∊(−∞, −5) ∪<2, ∞+)
3 paź 22:22
Mite: więc dziedzina będzie po prostu x≠−5
D=R\{−5}
czy to będzie
(−∞, −5) ∪<2, ∞+) (zbiór Z1 z wyłączeniem −5?)
3 paź 22:24
sushi_ gg6397228:
juz zapisalem dziedzine o 22.22 do zadania
3 paź 22:25
Mite: ubiegłeś mnie, pisałem w tym czasie odpowiedź jak odpisałeś
3 paź 22:32