Proszę o sprawdzenie - brak odpowiedzi w książce.
Piotr: Wyznacz równanie prostej k przechodzącej przez punkty A=(8,−5), równoległej do prostej l o
równaniu: 4x − 5y=0
4x − 5y=0
−5y=−4x |:(−5)
3 paź 22:09
Piotr: Proszę jedynie o sprawdzenie, ew. poprawkę
3 paź 22:09
Mateusz: Zauwaz ze tą prostą ktorą zapisałes to jest ta sama prosta tylko w innej postaci zapomniałes
wyznaczyc wyraz b szukanej prostej
za x,y podstawiam wspołrzędne punktu przez ktory przechodzi szukana prosta:
b=....
3 paź 22:14
Mateusz: I oamiętaj proste rownoległe mają zawsze taki sam wspołczynnik kierunkowy ale rozne wyrazy
wolne b jak to zapamiętasz to będziesz spokojnie trzaskał takie zadanka
3 paź 22:18
Piotr: | | 52 | |
Wychodzi mi jakies − |
| |
| | 5 | |
czyli:
!?
3 paź 22:28
Piotr: Widzę błąd
Zapomniałem jak działają ułamki
3 paź 22:54
Mila: y−y0=a(x−x0)
y=a(x−x0)+y0
y=4(x−8)−5
y=4x−37
3 paź 23:35
3 paź 23:41