g.analityczna
Piotr: Proste k: y=−6x+2 i l: y=(5m+4)x−1 są równoległe dla:
A.m=−2
B.m=2
Nie bardzo wiem jak obliczyć to m, a tym bardziej x [jeżeli w ogóle potrzeba, a nie jestem w
błędzie].
Proszę o pomoc, lub o nakierowanie. ; − )
3 paź 21:06
Mateusz: Proste są rownoległe gdy ich wspołczynniki kierunkowe są rowne czyli a
1=a
2 juz chyba wiesz
jakie rownanie ułozyc hę
3 paź 21:08
Piotr: Matematyka, to zło w czystej postaci.. Nadal nie potrafię zrozumieć.
3 paź 21:18
3 paź 21:21
Mateusz: O masz ci los

jakie tam zło trzeba sie troszeczke przyłozyc dobra tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
masz rysuneczek ktory ci wyjasnia co nieco
skoro wspołczynniki kierunkowe są rowne to po prostu przyrownujemy je do siebie
czyli 5m+4=−6
takie rownanko musisz rozwiązac podpowiem ze wyjdzie odp B
3 paź 21:23
Mateusz: No to sie ciesze
3 paź 21:24
Piotr: Tylko jedno mnie zastanawia, słuchaj..
5m=−2, tak wychodzi.
Dlaczego nie bierzemy pod uwagę 5? Cała reszta już zrozumiana.
3 paź 21:25
Mateusz: e cos zle liczysz
wychodzi tak
5m+4=−6
5m=−6−4
5m=−10
m=−2
sory wskazałem ci zła odp jako B a prawidłowa to A i jak za m podstawimy −2 to wtedy otrzymamy
5*(−2)+4=6 a wiemy ze a1=a2 wiec koniec zadania
3 paź 21:33
Mateusz: poprawka 5*(−2)+4=−6
3 paź 21:34
Piotr: O widzisz! Pomyliłem − z +

. Dziękuje za pomoc i gratuluje wiedzy.
3 paź 21:36
Mateusz: Na zdrowie

.Ty tez ją teraz posiadasz
3 paź 21:37
Piotr: Tyle, że Ty nadal jesteś po stronie pomagającej

.
Miłego wieczoru.
3 paź 21:38
Mateusz: Ty tez mozesz być po tej stronie mozna się przez to duzo nauczyć. Dzięki i wzajemnie
3 paź 21:39
Piotr: Jako, że nie chce robić nowego tematu, mam jeszcze jedno pytanie. Nie mogę znaleźć dlaczego
dlaczego tak się robi.
Jak obliczam równanie prostej (np: k) przechodzący przez punkt A, prostopadłej do prostej l,
| | 4 | |
wynik, który wychodzi np: |
| obracamy dodając jednocześnie minusa. Dlaczego tak? |
| | 3 | |
(mam nadzieję, że tu ktoś zaglądnie ; − ))
3 paź 21:51
3 paź 21:54
Piotr: Masakra, masakra..Teraz męczę się z kolejnym zadaniem i coś czuję, że nic nie wymyślę.. i wrócę
tutaj
3 paź 21:59
Mateusz: Zapraszamy
3 paź 22:00