Układ równań
basia: W ramach akcji zalesiania nieużytków grupa młodzieży zobowiązała się do posadzenia 600 drzewek,
sadząc codziennie taką samą liczbę drzew. Aby szybciej wykonać zadanie, młodzież każdego dnia
sadziła o 4 drzewka więcej niż planowano. Wówczas pracę zakończono o 5 dni wcześniej. W jakim
czasie posadzono wszystkie drzewka?
Najważniejszy dla mnie jest jedynie zapis równania, z resztą powinnam sobie poradzić
3 paź 21:05
Grześ: t= ilość zaplanowanych dni
x − dziennie sadzone dzewka
x * t=600
(x+4)(t−5)=600
Więc rozwiązuj układ
3 paź 21:09
Grześ: drzewka oczywiście... ja nie seplenię...
3 paź 21:09
basia: no wlasnie ulozylam sobie taki sam tylko wychodzily mi dziwne rzeczy i myslalm ze zle..
3 paź 21:10
Grześ: czemu dziwne? Zapisuj obliczenia, to damy radę
3 paź 21:18
basia: bo z pierwszej linijki wyznaczylam x=600/y i pozniej w drugiej podstawialam i doszłam do
ujemnej delty..
3 paź 21:20
Grześ: hmm... lepszym pomysłem jest po prostu porównanie tych równań, czyli:
xt=600
oraz
xt=(x+4)(t−5)
Dalej rozwiązuj i z drugiego wyznacz x lub t i podstawiaj
3 paź 21:23
Eta:
można też tak:
xt−5x+4t−20 =600
600−5x+4t−20=600 => 4t−5x=20 => 4t= 20+5x
x*t=600/*4
4t*x= 2400 => (20+5x)*x= 2400 /:5
(4+x)*x= 480
x
2+4x −480=0 teraz dokończ ładna delta
3 paź 21:26
basia: dziękuje Wam bardzo
3 paź 21:43