matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Grześ:
Takie tam zadanko...
4x−9x
−1
x−4+3x
−1
b) (
+
)
2
=
2x
1/2
−3x
−1/2
x
1/2
−x
−1/2
x
−1
(4x
2
−9)
x
−1
(x
2
−4x+3)
=(
+
)
2
=
x
−1/2
(2x−3)
x
−1/2
(x−1)
x
−1
(2x−3)(2x+3)
x
−1
(x−1)(x−3)
=(
+
)
2
, skracamy:
x
−1/2
(2x−3)
x
−1/2
(x−1)
(x
−1/2
(2x+3)+x
−1/2
(x−3))
2
= =(x
−1/2
)
2
* (2x+3+x−3)
2
=x
−1
* (3x)
2
=x
−1
* 9x
2
=9x
x
3
√
y
√
x
c) ((
)
3/2
+ (
)
2
) : (x
1/4
+y
1/4
) =
y
√
x
3
x
8
√
y
3
= ((x
−1/2
y
−2/3
)
3/2
+ (x
−1/2
y
−3/8
)
2
) : (x
1/4
+y
1/4
) = =(x
−3/4
y
−1
+x
−1
y
−3/4
) : (x
1/4
+y
1/4
) = =x
−1
y
−1
(x
1/4
+ y
1/4
) : (x
1/4
+y
1/4
) =
1
=x
−1
y
−1
=
xy
3 paź 21:00
ziomek:
aha
3 paź 21:02