roziwaz rownanie logarytmnicze
swift: 1) (√x)log5x−1=5
2) xlog33x=9
3) x3−logx/3=900
3 paź 20:45
ZKS:
1)
log
5x = y ⇒ x = 5
y ∧ x > 0
5
y2/2 − 1 = 5
y
2 − 2 = 2
y = 2 ∨ y = −2
3 paź 21:04
Grześ: ja robię drugie
3 paź 21:05
ZKS:
Okej.
3 paź 21:07
Grześ: 2) x
logx3x=9 D: x>0 ⋀ x≠1 (domyślam sie, że podstawą jest "x"
x
log33x=9 x
log33x ⇔3x
3x=9
x=3 ∊ D
x∊{3}
3 paź 21:07
Grześ: 2) Chociaż nawet gdy jest ta podstawa 3:
x
log33x=9 / log
x D: x>0
log
33x=log
x9
log
3x+1=2log
x3 t=log
3x
t
2+t−2=0
(t+2)(t−1)=0
t=−2 lub t=1
log
3x=−2 log
3x=1
3 paź 21:15
ZKS:
2)
log
3x = y ⇒ x = 3
y ∧ x > 0
3
y2 + y = 9
y
2 + y − 2 = 0 ⇒ y = 1 ∨ y = −2
3 paź 21:16
Grześ: 3) przepisz wykładnik, bo nie jest on jednoznaczny
3 paź 21:16
ZKS:
O właśnie poprawiłeś.
3 paź 21:16
Grześ: to rób 3) jak dowiesz sie jaki jest wykładnik.... bo się dwa razy męczyłeś
3 paź 21:17
Eta:
3 paź 21:18
ZKS:
Jak się dowiem a nie sądzę żeby to poprawiła osoba zamieszczająca te zadanie.

Hmm a dla kogo
to
Eta?
3 paź 21:22
Grześ: oo.. dla kogo to jabłuszko?
3 paź 21:22
Eta:
Dla Was po połówce ( jabłka oczywiście

)
3 paź 21:29
ZKS:
Tak tak rozumiemy.
3 paź 21:31
Eta:
| | x | |
Myślę,że tam jest logarytm dziesiętny z |
| |
| | 3 | |
3 paź 21:31
Grześ: nie rób apetytu... na jabłka oczywiście
3 paź 21:31
Grześ: to kto robi?

ten 3) przykład
3 paź 21:32
ZKS:
Może zagrajmy na papier nożyczki kamień.
3 paź 21:34
Eta:
No dawać Panowie rozwiązanie

za co dostaliście połówki .... (jabłka oczywiście)
3 paź 21:38
ZKS:
x
log (3000/x) = 900
| | 3000 | | 3000 | |
log |
| = y ⇒ x = |
| ∧ x > 0 |
| | x | | 10y | |
(10
3 − y * 3)
y = 30
2
y = 2
3 paź 21:38
ZKS:
x = 30 Tylko czy aby na pewno dobrze to zrobiłem?
3 paź 21:39
Eta:
Po co pytasz? ..... sprawdź ....
3 paź 21:40
ZKS:
Wygląda poprawnie.
3 paź 21:47
Eta:
Ma być poprawnie, a nie "wyglądać"

30
3−1= 900 ?
3 paź 21:50
ZKS:
Wyglądać też musi żeby było poprawnie.
3 paź 21:51
Eta:
3 paź 21:52