matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jakie jest rozwiązanie tego równania?
M>:
3x = 2 + x
√
5
3 paź 20:45
Gustlik:
3x = 2 + x
√
5
3x−x
√
5
=2 x(3−
√
5
)=2 /:(3−
√
5
)
2
x=
→ usuń teraz niewymierność z mianownika i będzie koniec zadania.
3−
√
5
4 paź 00:42