Rozwiazywanie zadan tekstowych przy uzyciu układów równan
Angela: 1.Ile trzeba dolac wody do 250g dziesięcioprocentowego octu, aby otrzymac roztwór
czteroprocentowy?
2.le trzeba dolac wody do 500 gr dziesiecioprocentowego octu, amy otrzymac ocet
pięcioprocentowy
3 paź 20:24
Mateusz: Po co układ rownan skorzystaj z tzw reguły mieszania roztworow o roznych stężeniach wode
przyjmuje się jako roztw o stężeniu 0%
a*A+b*B=(a+b)*C
a−masa roztworu o stężeniu A
b−masa roztworu o stężeniu b
C−stężenie nowego roztworu
dla 1)
250*10%+b*0%=(250+b)*4%
3 paź 20:28
Angela: tylko wiesz ja musze tą metodą

dzisiaj ją wprowadzono na matematyce jednakze ja jej nie
rozumiem
3 paź 20:30
Mateusz: | | ms | |
Ehh w takim razie nie wiem pokombinuj cos z tym wzorem C%= |
| *100% bo po |
| | mrozp+ms | |
pierwsze nie chce mi sie komplikowac rozwiazania a po drugie nie mysle cos dzis o tej porze
moze kto inny sprobuje tu układ rowna wymyslic
3 paź 20:33
Angela: hehe

no dobra ale i tak dzięki
3 paź 20:34
Eta:

0*x+10*250 =(x+250)*4
2500=4x+1000
x=....
3 paź 20:35
Eta:
Metoda "kubełkowa" ................ jest najprostsza
3 paź 20:37
Mateusz: Ale tak mi sie zdaje ze tu układu rownan sie nie zrobi z tego tylko rownanie z jedną
niewiadomą w obydwu zadaniach
3 paź 20:37
Angela: ok

dzięki
3 paź 20:37
Angela: Mateusz muszę wyliczyc x

zrobic równiania i wyliczyc
3 paź 20:38
Mateusz: No tak jak ci pokazalismy
3 paź 20:39