w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długości krawędzi podstawy jest równa
4.Wysokości ostrosłupa ma długości 6.sporządź odpowiedni rysunek i oblicz miarę :
a)kąta β nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy,
b)kąta γ nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy,
c)kąta α ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa,
d)kąta δ między krawędzią boczną a krawędzią podstawy.
a = 4
H = 6
| H | 6 | |||
tg β = | = | = 3 → β = −−−−−
| ||
| a2 | 2 |
| hs | 2√10 | √440 | ||||
sin δ = | = | = | → δ = −−−−−
| |||
| l | √44 | 22 |
| H | 6 | 3√44 | ||||
sin γ = | = | = | → γ = −−−−
| |||
| l | √44 | 22 |
| H | 6 | 3√10 | ||||
cos α = | = | = | α = −−−−−−
| |||
| hs | 2√10 | 10 |