Geometria analityczna
Piotr: Jeśli punkt A = (4, −1) należy do prostej l o równaniu 2x − 3y − b = 0, to:
A. b=−11
B. b=−5
C. b=5
D. b=11
Prosiłbym również (jeżeli była by takowa możliwość) o rysunek, bym raz na zawsze zrozumiał

.
3 paź 20:09
Mateusz:
Do takiego zadania rysunku robic nie trzeba mozna to rozwiązac algebraicznie wstawiajac za x i
y wspołrzędne punktu przez ktory przechodzi prostą i rozwiązac rowenanie wyznaczając w ten
sposob b
3 paź 20:15
krystek: Punkt należy do prostej ,jeżeli jego współrzędne spełniaja jej równanie. Do równania prostej
za x wstawiasz 4 a za y wstawiasz −1 i obliczasz b!
3 paź 20:17
Piotr: Wyszło 11, dobrze?
Jeżeli tak − to bardzo dziękuje!
3 paź 20:19
krystek: Tak!
3 paź 20:21
Mateusz: yes
3 paź 20:22