Logarytmy
ania: a)log5 150 − log5 6=
b) log8 2 + log8 32=
c) log6 3616=
d) 3log8 4=
e)log301= bo=
f) log64 4= bo=
g) log49 7= bo=
3 paź 19:53
3 paź 19:55
ania: patrzyłam te wzory nic z nich nie rozumiem niestety
3 paź 19:56
ICSP: widocznie za krótko patrzyłaś. Który wzór według ciebie będzie w pierwszym?
3 paź 19:57
ania: nie wiem
3 paź 19:58
ICSP: masz w tych wzorach przykłady po prawej. Szukaj minusa.
3 paź 19:59
ania: no to bedzie 3 od dolu
3 paź 20:02
ICSP: 
teraz go użyj. Wypisz sobie co w twoim przykładzie to x co y
3 paź 20:04
ania: no to a) log5 1506
3 paź 20:05
krystek: ICSPpozwól,że pomogę.ani
def logab=c gdy ac=b wg tego liczysz e,f,g
itak log497=c bo49c=7
3 paź 20:06
ania: a b) log8 (2*32)
3 paź 20:06
ania: dorze zrobila te przyklady czy nie
3 paź 20:08
ICSP: wymnóż i dokończ

Na razie jest dobrze.
3 paź 20:09
ania: borze ja juz nie wiem teraz mi sie wszystko pomylilo
3 paź 20:09
krystek: Dobrze i licz dalej!
3 paź 20:10
krystek: Przepraszam, już się nie włączam.
3 paź 20:11
ania: b) log8 (2*32)= log
8 64 koniec czy liczyć dalej?/
a w tym a) log
51506 zostawić czy tez liczyć
3 paź 20:12
krystek: liczyć!
3 paź 20:14
ania: a ile to log
8 64 bedzie 2 bo 8
2=64
3 paź 20:17
krystek: ok
3 paź 20:19
ania: d) 3log
8 4= a tutaj
3 paź 20:21
ZKS:
2log22 = ?
3 paź 20:22
krystek: Masz wzór xloga= logax zastosuj!
3 paź 20:23
ania: g) log
49 7= bo= 2 bo 7
2=49 bedzie tak
3 paź 20:23
ania: no to w d) bedzie 4 bo 2
2=4
3 paź 20:25
ZKS:
A ile to jest logaa ?
3 paź 20:26
ania: no 1
3 paź 20:27
krystek: | | 1 | |
log497=c {49}c=7 72c=71 2c=1 c= |
| |
| | 2 | |
3 paź 20:31
ania: nie kumam
3 paź 20:31
krystek: d) 3log84=log8(4)3=log864=....
3 paź 20:34
ania: f) log
64 4= 3 bo 4
3=64 dobrze
3 paź 20:37
krystek: Nie nie! (64)c=4 Popatrz na def logaB=c wtedy i tylko wtedy gdy ac=B
3 paź 20:39
ania: zrób mi to to meze wtedy cos zrozumiem jakos
3 paź 20:41
ania: a7*a3:a4*a6:a9*a*a0= wyjdzie a1 ?
3 paź 20:42
krystek: | | 1 | |
log644=c to(64)c=4 43c=41 →3c=1→c= |
| |
| | 3 | |
3 paź 20:44
ania: no dobra a zeby to sprawdzic to jak będzie
3 paź 20:46
ania: no to w tym f) bedzie
12 tak
3 paź 20:49
ania: a7*a3:a4*a6:a9*a*a0= wyjdzie a1 ? czy wyjdzie a1
3 paź 20:56
krystek: {(4)
3}
(1/3)= 4
3/3=4
1=4
3 paź 21:02
krystek: Musisz utrwalić działania na potegach!
a7*a3*a4=a7+3+4
64=43 itd.
3 paź 21:04
ania: a w tym c)

?
czyli wyjdzie a
1 cz a
−9
3 paź 21:09
ania: czy jaki wynik w konc w tym dzialaniu z a
3 paź 21:10
krystek: zgodnie z def 6c=(36)16
6c=(62)16
6c=632
c=32
3 paź 21:13
ania: w tym c) wyjdzie 16

dobrze
3 paź 21:13
krystek: licz tak jak miałaś o 2005
3 paź 21:14
ania: no to bedzie 32
3 paź 21:16
krystek: a) dokończ .
dubluja się wpisy
c) wyliczyłam Tobie.
3 paź 21:17
ania: a
7*a
3:a
4*a
6:a
9*a*a
0= wyjdzie a1 czy cos innego
3 paź 21:19
krystek: nawiasów nie ma?
3 paź 21:21
ania: nie nie ma
3 paź 21:22
ania: jak jest mnozenie to sie potego dodaje a jak dziel to odejmuje
3 paź 21:22
krystek: a4 jak nie ma nawiasów
3 paź 21:23
ania: a ten jest z gwiazdka:
0,027( w potedze jest minus jedna trzecia) − (− 16)w potędze jest minus ) + 81(w potędze
jest 0,75) − 3(w potedze jest minus 1) − (−6,78)0
3 paź 21:33
krystek: | | 3 | |
0,027=(0,3)3 81=34 a wiesz ,że 0,75= |
|
|
| | 4 | |
a potęgując potęgi mnożysz wykładniki czyli {x
a}
b=x
a*b
wiesz również ,że każda liczba do o potegi =1 czyli(−6,78)
0=1
Są to podpowiedzi i teraz licz!
3 paź 21:39