funkcja kwadratowa, nierówności
Nikki: Witam
Dane są zbiory: A ={x: x∊R i x2 ≤ 4x} B={x: x∊C i x2 −7x + 4 ≥3x2 −5x}. Wyznacz zbiory A, B,
AuB, AnB.
Jak mam wyznaczyć zbiór B ? Głównie na tym utknęłam, pozdrawiam
3 paź 19:45
Eta:
B: −2x2−2x+4≥0 <=> x2+x −2≤0 i x€C
B jest zbiorem punktów "kratowych" (o całkowitych współrzędnych)
pod tą parabolą i na paraboli
3 paź 19:52
Nikki: a dlaczego tak jest ?
3 paź 19:54
Nikki: nie rozumiem skąd to się bierze..
3 paź 19:56
Eta:
sorry .... nie doczytałam zad ( wzięłam,że w układzie współrzędnych (x,y)
zatem
podaj przedział rozwiązania tej nierówności i wybierz x€C z tego przedziału
B: x€< −1,2> to: B= {−1,0,1,2}
3 paź 19:56
Nikki: aha! to tak
3 paź 19:57
Nikki: dziękuje
3 paź 19:57
Eta:
B: x2−7x+4≥3x2−5x
x2−3x2−7x+5x+4 ≥0
−2x2−2x+4≥0 / : (−2)
x2+x −2 ≤0
(x+2)(x−1) ≤0
x€ <−1,2> ........... wybierz z tego przedziału liczby całkowite
3 paź 20:00