wielomiany, parametry
aneta: Dla jakiej wartości parametru a wielomian w jest podzielny przez dwumian q?
a) w(x)=(a+1)x3−x+a3, q(x)=x−1 tu powinno wyjść a=0
b) w(x)= x3−6x−3a, q(x)= x− tu powinno wyjść a=−3 a=0 i a=3
3 paź 19:18
ICSP: w(x) jest podzielny przez g(x) = x−1 ⇔ w(1) = 0
0 = a+1 − 1 + 3a ⇔ 4a = 0 ⇔ a = 0
drugie identycznie.
3 paź 19:20
aneta: moge poprosic o jakies wyjasnienie bo nie wiem skad to sie wszystko wzielo
3 paź 19:24
krystek: Jeżeli W(x) jest podzielny przez (x−a) To W(a)=0 Za x do wielomianu podstawiasz 1
To napisał Tobie ICSP i wyliczył!
3 paź 19:27
ICSP: w(x) jest podzielny przez (x−1). To oznacza że x = 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wartość wielomianu dla pierwiastka jest równa 0.
za x podstawiamy 1 a za w(x) podstawiamy 0
3 paź 19:27
aneta: tylko tam jest na koncu w 1 przykladzie a do potegi 3 a nie 3a
3 paź 19:31
ICSP: no to jak piszesz?
a + 1 − 1 + a3 = 0 ⇔ a3 + a = 0 ⇔ a(a2+1) = 0 ⇔ a = 0 v a2 + 1 = 0 drugie jest sprzeczne.
3 paź 19:32
aneta: czyli jezeli w podpunkcie b q(x) mam x−a to też podstawiam 1?
3 paź 19:38
aneta: dobra juz wiem dzieki wam
3 paź 19:40