matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
HElp:
Mam problem z przykładem z tożsamośći trygonometrycznej, a mianowicie : Sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamości.
ctgα
=cos2α
tg2α+ctgα
Prosze o rozwiązanie i wytłumaczenie
3 paź 16:51
Eta:
cosα
*sinα
sinα
L=
=
sin2α
cosα
*sinα+
*sinα
cos2α
sinα
cosα
cosα*cos2α
cosα*cos2α
=
=
=
=
sin2α*sinα+cosα*cos2α
cos2α
cos(2α−α)
cosα
= cos2α
3 paź 17:02