wyrażenia algebraiczne
Fabian: 1.Wykaż ,że jeśli od iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych odejmiemy trzykrotność
mniejszej z nich ,to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb
,pomniejszony o jeden .
2.Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą reszte = 1 .uzasadnij ,ze różnica kwadratów
liczb a i b jest podzielna przez 4
3 paź 16:01
Fabian: 1.Wykaż ,że jeśli od iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych odejmiemy trzykrotność
mniejszej z nich ,to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb
,pomniejszony o jeden .
2.Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą reszte = 1 .uzasadnij ,ze różnica kwadratów
liczb a i b jest podzielna przez 4
proszę o pomoc
3 paź 16:47
Eta:
1/ n(n+1) −3n = n2+n −3n= n2−2n +1 −1 = (n−1)2 −1
c.n.u
3 paź 17:43
Eta:
2/ masz w poprzednim poście !
3 paź 17:44