matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Walec
~Wow:
Pole powierzchni bocznej walca jest 5 razy wieksze od sumy pól obu podstaw.Oblicz stosunek wysokosci walca do promienia podstawy.
3 paź 15:42
fisiu:
Ppb=H*2πr Pp=2πr
2
Ppb=5*Pp H*2πr=10πr
2
|/2πr H=5r
3 paź 16:57