ciąg arytm. i geomet.
Zośka: Zadanie 1)
Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny jest równa 21. Jeśli do pierwszej liczby dodamy
1, do drugiej 2, a do trzeciej 15, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
Zadanie 2)
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które są podzielone przez 5.
Proszę o pomoc
3 paź 14:50
Zośka: błąd w zadaniu drugim:
Oblicz sume wszystkich liczb dwucyfrowych NIEpodzielnych przez 5 .
3 paź 14:52
krystek: I sposób;
x,y,z ciąg arytmetyczny x+1,y+2, z+15→c geometryczny
x+y+z=21 }
z−y=y−z } Masz układ trzech równań.
II sposób
a
1+a
2+a
3=21 a
1 +1, a
2+2, a
3+15→ciąg geometryczny i z def jak w I sposobie
a
1+a
1+r+a
1+2r=21
3 paź 14:59
krystek: Od sumy wszystkich liczb dwucyfrowych odejmij podzielne przez 5
3 paź 15:10
smutna: uważam, że to jest bardzo niezrozumiałe objaśnienie −−−> z−y=y−z?!
10 cze 21:25