Pierwiastek
polaris: 4√1
Mam obliczyć pierwiastki 1. POdstawiam sobie elegancko do wzoru ale pozniej nie wiem kompletnie
co robić.
Pomocy !
3 paź 14:40
think: jaka liczba pomnożona przez siebie 4 razy da Ci 1?
x*x*x*x = 1
x = ?
3 paź 15:03
Trivial:
think, chyba nie myślisz, że chodzi o pierwiastki rzeczywiste?
3 paź 16:01
think: a czy ja kiedyś twierdziłam, że myślę? używałam wpisów form, "wydaje mi się", albo "możliwe, że
to tak będzie..." nigdzie nie nadmieniałam że myślę...
3 paź 16:12
Trivial: ok.
3 paź 16:21
think:

ale skoro poruszyłeś tak istotny wątek jak wzór de Moivre'a...
z = 1 + 0*i
| | x + 2kπ | | x + 2kπ | |
z1/4 = |z|1/4[(cos( |
| ) + isin( |
| )] |
| | 4 | | 4 | |
|z| = 1
x = 0
o
| | 2kπ | | 2kπ | |
z1/4 = 11/4[cos |
| + isin |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
dla k = 0, 1,...
czyli dla 0
o, 90
o, 180
o i 270
o
[0
o]
z
1/4 = 1*[cos0
o + isin0
o] = 1 + i*0 = 1
[90
o]
z
1/4 =1*[cos90
o + isin90
o] = 0 + i*1 = i
[180
o]
z
1/4 = 1*[cos180
o + isin180
o] = −1 + i*0 = −1
[270
o]
z
1/4 = 1*[cos270
o + isin270
o] = 0 + i*(−1) = −i
3 paź 16:41