Planimetria
Viper: Jak mam zrobić zadanie?
Pole rombu jest równe 8, a kąt ostry na miarę 30*. Oblicz długość i wysokości tego rombu.
9 mar 19:08
Eta:
P= a2* sinα sin30o = 1/2 P= 8
to a2 = 16 to a = 4
P= a*h znasz a = 4 i P= 8 oblicz h to już bardzo proste!
9 mar 19:10
Viper: Nie mam wzoru na wysokośc trapeza?
9 mar 19:28
9 mar 19:31
Eta:
8= 4*h to chyba proste,że h= 8/4 = 2
9 mar 19:32
Viper: Dziękuję...
9 mar 19:40
Viper: P=8
a=4
P=a*h
8=4*h
Obliczę wysokośc rombu (jak powyżej podałaś

)
h=P/a
h=8/4=2
OK
9 mar 19:43