fizyka
tn: Witam,
Oblicz prędkość liniową satelity znajdującego się na wysokości 16 km
2 paź 23:03
Gustlik: Skorzystaj ze wzoru na I prędkość kosmiczną:
Gdzie:
G=6,67*10
−11 Nm
2/kg
2
M
z=5,97*10
24 kg − masa Ziemi
R
z=6370 km =6 370 000 m − promień Ziemi
UWAGA

! r
orbity=R
z+h, gdzie h − wysokość nad powierzchnią Ziemi.
2 paź 23:38
tn: a dlaczego nie mogę liczyć ze wzoru:
| | 2piR | |
v= |
| , gdzie R to promień ziemi + h a T to 24 h? |
| | T | |
3 paź 19:45
KYS: DSAAS
14 lis 18:59
KYS: ASDSADS
14 lis 19:00
KYS: JD
14 lis 19:00