Rozwiaż układ równan metodą podstawiania
Angela: a) 2x−3y= −5
x−5y=−6
b) x+y=5
2x=5−2y
2 paź 22:32
Mateusz:
wyznacz ktorąś z niewiadomych z ktoregos rownania i podstaw do drugiego
np
x+y=5
2x=5−2y
z pierwszego wyznaczam np y y=5−x teraz podstaw za y to wyrazenie do drugiego rownania
2 paź 22:34
Gustlik: ad a)
2x−3y= −5 I
x−5y=−6 II
z II mamy: x=5y−6
Podstawiasz do I za x:
2(5y−6)−3y=−5
10y−12−3y=−5
7y=7 /:7
y=1
x=5*1−6
x=−1
Odp:
x=−1
y=1
2 paź 22:37
Gustlik: x+y=5 I
2x=5−2y II
z I: y=5−x
Podstawiasz do II za y:
2x=5−2(5−x)
2x=5−10+2x
2x−2x=−5
0=−5
Odp. Układ sprzeczny.
2 paź 22:39
Angela: dziękuje
2 paź 22:45
x: x∧2−5x−y=−6
3 sty 17:04