Rozwiązanie nierówności
Kasia: Mam pewne proste braki, z którymi nie umie sobie poradzić.
||x+3|−2|>2 wiem, że jest to banalnie proste ale proszę o wypisanie po kolei co należy
zrobić, aby dojść do wyniku x>1 i x<−7
2 paź 22:20
Eta:
|x+3| −2 >2 lub |x+3| −2 < −2
|x+3| > 4 lub |x+3| <0 −−− sprzeczność
x+3 >4 lub x+3 < −4
dokończ ......
2 paź 22:40
2 paź 22:55
Kasia: A w tym przypadku?:
|2|x−1|−4|≥4 wynik podają x∊(−∞,−3> ∪ <5,+∞) ∪ {1}, a nie powinno być (−∞,1> ∪ <5,+∞)?
2|x−1|−4≥4 v 2|x−1|≤−4
x−1≥4 v x−1≤−4 x−1≤0
x≥5 v x≤−3 x≤1
2 paź 23:12
Basia:
2|x−1|−4 ≥ 4 lub 2|x−1|−4 ≤ −4
z (1)
2|x−1| ≥ 8 /:4
|x−1| ≥ 2
x−1≥ 2 lub x−1≤−2
dokończ
z (2)
2|x−1| ≤0 ⇔ 2|x−1| = 0 ⇔ |x−1|=0 ⇔ x−1=0 ⇔ x=1
2 paź 23:17
Kasia: w (1) się pomyliłaś ale dzięki dzięki za (2). Właśnie tu miałam problem
2 paź 23:23
Basia:
nie pomyliłam się
2 paź 23:27
Kasia: Jeżeli się nie pomyliłaś to wytłumacz mi dlaczego dzielisz przez 4, jeśli po lewej stronie
równania jest 2.
2 paź 23:31
Basia:
no masz rację; niedowidzę już wyraźnie ; przez 2 trzeba podzielić oczywiście
2 paź 23:33